Waar jong en oud elkaar ontmoeten

Door mijn ervaring met mijn moeder die Alzheimer had en de gehele afdeling van het verzorgingshuis die opleefden als ik met mijn dochtertje op bezoek kwam, werd ik op het idee gebracht om mijn vakgebieden theater en dans  in te gaan zetten om de jongste en oudste doelgroep met elkaar te verbinden. In 2017 begon ik met peuterdanslessen in ouderenzorgcentra waarmee ik in 2018 één van de winnaars voor De Zorgzame Stad ‘s-Hertogenbosch werd. Onder de hoed van Vis In Het Water Theater zijn er verschillende lessen en projecten ontwikkelt waarin jong en oud elkaar ontmoeten.

Jong & Oud genieten samen

Alle deze verbindende theater-danslessen en kunstprojecten kunnen op dit moment niet plaats vinden ivm Covid-19.

Project “Stel je eens voor…”

Project “Stel je eens voor…” is een belevingsproject voor kleuters (4-6 jaar) samen met oudere mensen (met dementie) waarin ze samen dansen, toneel spelen,  zingen en decors maken. Het project wordt afgesloten met een vrolijke voorstelling in het ouderenzorgcentrum waar iedereen naar mag komen kijken.

“De kleiner geworden wereld van de ouderen wordt samen met de kinderen, die juist hun wereldje aan het vergroten zijn, een stuk gelukkiger, gezelliger, en gezonder”

Project “Stel je eens voor…” is een project van acht of tien weken waarin wekelijks de kleuters en ouderen elkaar ontmoeten, samen gaan werken en plezier maken. De theater/dans en/of de beeldende lessen (decor) en/of muzieklessen wisselen elkaar af en worden gegeven door kunstvakdocenten die de taal van beide doelgroepen goed verstaan.
Naast inhoudelijk goede kunstlessen van 60 minuten hebben deze lessen een grote maatschappelijke meerwaarde en zijn zeer waardevol.

De voorstelling van Project “Stel je eens voor …” bij Van Neynsel- Boswijk, Vught. Foto: Lisette Broess

Peuterdans in ouderenzorgcentra

Peuterdans in ouderenzorgcentra.
Peuterdans in ouderenzorgcentra, De Watersteeg- Brabant Zorg, Veghel. Foto: Karin Jonkers

Deze fantasievolle danslessen voor peuters (2-4 jaar) staan op zichzelf maar de bewoners worden betrokken bij de lessen door interactieve momenten te creëren of deze spontaan te laten ontstaan. Enkel kijken naar de vrolijke dansende kinderen en luisteren naar de muziek geeft de bewoners positieve prikkelingen en een stralende glimlach op het gezicht.
In deze lessen dansen ook de (groot)ouders mee met de peuters.

Zomertheaterweken in ouderenzorgcentra

De zomerperiode is veelal een rustige periode in de ouderenzorgcentra. Bewoners missen de wekelijkse activiteiten, ontmoeting en prikkeling. De zomertheaterweken zorgen voor reuring in de ouderenzorgcentra. Vier of vijf ochtenden gaan kleuters (4-6 jaar) samen met bewoners toneel spelen, dansen en zingen. De laatste ochtend sluiten we af met een vrolijke voorstelling.

Zomertheaterweek in woonzorgcentrum Van Neynsel- Eemwijk, 's-Hertogenbosch.
Zomertheaterweek in woonzorgcentrum Van Neynsel -Eemwijk, ‘s-Hertogenbosch

Meer informatie

Zou u vanuit uw ouderenzorg organisatie, buurtverbinder, basisschool of kinderdagverblijf meer informatie willen over de lessen en projecten- Waar jong & oud elkaar ontmoeten.
Of zoekt u een ander soort (kunst) project om de jongste en oudste mensen met elkaar te verbinden?
Neem vrijblijvend contact op met : nicole@visinhetwatertheater.nl / 06-22239016